Laik w kuchni |
Autor |
Wiadomość |
Chochlik [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-02-13, 16:01
|
|
|
Próbowałam dzisiaj zrobić calzone, czyli skrzyżowanie pizzy z pierogiem. Zaledwie drobną niedogodnością (jeśli w ogóle niedogodnością) jest to, że chyba będę ją jeść przez następne 3 dni, bo z 1 opakowania mięsa mielonego (500g), jednego opakowania szpinaku (400g), trzech cebul i jednego słoika marchewki-z-groszkiem-z-kukurydzą (też ok. 400g) wyszedł pieróg na całą blachę. I tak się chciałam podzielić dzisiejszą lekcją, którą odebrałam od surowego ciasta drożdżowego: najpierw kładziesz placek na blasze, dopiero później 'farszujesz'. W innym wypadku przekładanie na blachę zniszczy cały efekt pieroga*. A żeby dobić tych, którzy są jeszcze przed obiadem wstawiam zdjęcie mniej więcej 1/7 pieroga z małym złodziejem kukurydzy:
*Efekt pieroga - brzmi jak tytuł jakiegoś hipsterskiego filmu.
|
Ostatnio zmieniony przez 2016-02-13, 16:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
Laik w kuchni |
Lina Inverse [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-02-13, 16:10
|
|
|
Chochlik, narobiłaś mi ochoty na calzone... Ale nie za bardzo chce mi się z tym bawić. Jak długo schodzi się ze zrobieniem tego?
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Chochlik [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-02-13, 16:19
|
|
|
Daithi, zamieszałam drożdże z cukrem i poszłam do sklepu po resztę składników. Wróciłam, zrobiłam ciasto, a jak rosło przygotowałam farsz. Potem pół godziny pieczenia. Obstawiam, że całość zajęła z półtora godziny, włącznie z wyprawą do sklepu.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Mustela Nivalis
no longer human
Dołączyła: 19 Mar 2013 Posty: 5163 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2016-02-18, 08:05
|
|
|
Tak się zastanawiam, może ktoś się orientuje do jakiej konsystencji przestygnie mi w około pół godziny/godzinę ganache - czyli połączenie śmietany kremówki i czekolady na cieście?
Czy to będzie krajalne czy może jednak się rozpłynie?
|
Disqualified as a human being.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
tup_tuś [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-03-01, 17:41
|
|
|
Mam pytanie. Co sądzicie o orzechach nerkowca do zupy czosnkowej? Będą pasować?
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Green_girl_94
Wiek: 29 Dołączyła: 03 Maj 2010 Posty: 1080 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: 2016-03-09, 11:29
|
|
|
Dostałam bardzo dużo marchwi i nie bardzo wiem co zrobić z taką ilością. Ktoś ma może jakieś pomysły co zrobić z marchewki lub dodatkiem marchewki?
|
"Ale zaprawdę, chcąc się spodobać
śmierci, ja ciągle muszę fałszować
Słowa ogromnej tej zapowiedzi." - Rafał Wojaczek |
|
|
|
Laik w kuchni |
aga_myszka
jednostka urojona
Wiek: 33 Dołączyła: 19 Gru 2009 Posty: 5679 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2016-03-09, 11:37
|
|
|
Ciasto marchewkowe/muffinki marchewkowe.
|
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Ella
Vulnera Sanentur
Wiek: 29 Dołączyła: 04 Kwi 2011 Posty: 3178 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2016-03-09, 18:41
|
|
|
Kotlety z kaszy, marchewki i cebuli. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów.
|
Smutne jest piękne, ale na szczęście
Nie wszystko piękne smutne jest.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Lina Inverse [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-06, 19:09
|
|
|
W jaki sposób (bez użycia mąki) można zagęścić ciasto na placki (warzywne/owocowe + jajka), żeby nie rozlewały się na patelni ?
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Camaleao [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-06, 19:10
|
|
|
Otręby, owsianka, serek wiejski.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Lina Inverse [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-06, 19:11
|
|
|
Camaleao, zapomniałam dodać, że nie jem zbóż ani nabiału...
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Duszka
zamknięta
Wiek: 33 Dołączyła: 18 Sie 2010 Posty: 2282 Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: 2016-04-06, 19:11
|
|
|
Daithi, a masz banany, ugotowana kasza manna lub jaglana ewentualnie ugotowany ryż?
|
"Nie jest łatwo oddać słowami... czym jest prawdziwa zabawa. Ale ogólne wrażenie z obserwacji niemal wszystkich gatunków ssaków, to wir nieskrępowanej, beztroskiej żywiołowości"
dr Jaak Panksepp |
Ostatnio zmieniony przez Duszka 2016-04-06, 19:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
Laik w kuchni |
Camaleao [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-06, 19:13
|
|
|
Daithi, no to nie mam pomysłu.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
Duszka
zamknięta
Wiek: 33 Dołączyła: 18 Sie 2010 Posty: 2282 Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: 2016-04-06, 19:14
|
|
|
Daithi napisał/a: | Camaleao, zapomniałam dodać, że nie jem zbóż ani nabiału... | a co jesz? Jakieś kasze w ogóle jesz?
|
"Nie jest łatwo oddać słowami... czym jest prawdziwa zabawa. Ale ogólne wrażenie z obserwacji niemal wszystkich gatunków ssaków, to wir nieskrępowanej, beztroskiej żywiołowości"
dr Jaak Panksepp |
|
|
|
Laik w kuchni |
Mustela Nivalis
no longer human
Dołączyła: 19 Mar 2013 Posty: 5163 Skąd: Europa
|
Wysłany: 2016-04-06, 19:24
|
|
|
Nie wiem... Pomyślałam, że może zmielone siemię lniane, skrobia ziemniaczana/kukurydziana albo jakieś mączki niezbożowe (kokosowa, migdałowa etc)? Nigdy jednak nie próbowałam tak zagęszczać placków (poza siemieniem, sprawdzało się nawet ale jednak we współpracy z płatkami owsianymi, więc ten...).
|
Disqualified as a human being.
|
|
|
|
Laik w kuchni |
|